Cieľom verejnej jednokolovej urbanisticko-architektonickej súťaže bolo získať komplexné riešenie návrhu parkovacích domov v dvoch obytných zónach mesta Martin. Parkovacie domy sa majú nachádza v mestskej časti Záturčie, na sídlisku HBV a v mestskej časti Košúty, na sídlisku Košúty II. Parkovacie domy mali byť navrhnuté na spoločnom stavebno-konštrukčnom princípe. 

Tieto sídliská majú dlhodobý problém s parkovaním v obytných zónach s veľkou hustotou zástavby. V obytnej zóne Záturčie je potrebné zabezpečiť parkovanie pre 400 osobných vozidiel a v Košútoch II pre 300 osobných vozidiel. Do súťaže sa zapojilo 12 autorských kolektívov. My si teraz predstavíme prvé 3 víťazné projekty.

1. cena: Vranka architekti s.r.o

Záturčie: Porota zhodnotila, že z hľadiska urbanizmu a dopravy ide o jeden z najlepších návrhov. Napojenie parkovacieho domu je riešené mimo križovatky, čo je najlepší možný spôsob dopravného napojenia. Architektonické riešenie je čisté, striedme a dispozične kvalitné. Zakomponovanie hmoty parkovacieho domu do okolitej zástavby je čisté a hmota domu pôsobí prirodzene a kompaktne. Riešenie fasád je výborne a kvalitne zvládnuté.

Košúty II: Z hľadiska urbanizmu tento objekt zaujal tým, že vytvára prirodzenú bariéru od prístupovej komunikácie voči obytnej zóne. Z dopravného hľadiska je kladne hodnotené, že otočka MHD je vhodne nahradená prejazdom okolo parkovacieho domu so zástavkou pri ňom. Z architektonického hľadiska je objekt riešený dobre a prehľadne. Nadhodnotenie parkovacích miest pre cyklistov je podobné ako v Záturčí.

2.cena: KRALIK.Partners s.r.o

Košúty II: Urbanisticky poloha objektu výchadza v podstate z podmienok súťaže a tvaru pozemku. Dopravné napojenie na okolité komunikácie je riešené vhodným, prirodzeným spôsobom. Architektonicky je koncept postavený na prelínaní a  komunikácii dvoch výškovo posunutých, navzájom do seba prestupujúcich objemov. Týmto spôsobom hmotové riešenie prirodzene vychádza z pôdorysu stavby, kde jednotlivé úrovne sú jedna k druhej posunuté o pol podlažia. Zvolený princíp navyše umocňuje rozdielne materiálové a farebné riešenie obidvoch objemov.

Záturčie: Koncepčne aj konštrukčne sú obidva návrhy veľmi podobné, preto v zásade pre parkovací dom v Záturčí platia veľmi podobné princípy a zároveň postrehy ako v návrhu v Košútoch.

3.cena: Ing.arch. Rudolf Kruliac a Ing.arch. Dávid Kruliac

Pri oboch lokalitách sa jedná o vhodné osadenie parkovacích domov v rámci riešeného územia. Výškové parametre objektov v podobe 4 nadzemných podlaží je optimálne z hľadiska hmôt, ako aj funkčného usporiadania prevádzky. Architektonické stvárnenie objektov je striedme a nadčasové. Fasáda opláštená perforovaným plechom pre daný typ stavby predstavuje praktické riešenie. Navrhované využitie striech na voľnočasové aktivity je možné, avšak ich potrebu by bolo potrebné preveriť prieskumom v predmetnej lokalite. Organizáciu dopravy v parkovacích domoch hodnotíme ako veľmi dobrú.