Neďaleko belgického mestečka Tongeren v regióne Limburk nájdeme les Bosland. Ten miestni obyvatelia radi využívajú na relax a šport. Zaujímavosťou je, že v súčasnosti si návštevníci tohto lesa môžu vychutnať jazdu na bicykli priamo v úrovni korún stromov.

O tento jedinečný zážitok sa postarali architekti z belgického krajinárskeho štúdia BuroLandschap a De Gregorio&Partners. Tento zaujímavý cyklochodník sa začína vo veľmi miernom sklone (3 – 4 %) zdvíhať a v celku vytvára dvojitý okruh, takže nie je nutné sa na ňom nikde otáčať. Okrem toho sa trasa ani nikde nekríži a chodí sa po ňom len v jednom smere, takže nedochádza k žiadnym kolíziám počas samotnej jazdy. Po obvode okruhu, ktorý je dlhý približne 700 metrov, vedie pevná oceľová konštrukcia lana zabraňujúca pádu cez okraj chodníka.

Stúpanie pokračuje až do výšky 10 metrov, čo je okolo polovice bežne vyrastených ihličnatých stromov. Konštrukciu cyklotrasy podopiera celkom 449 oceľových stĺpov, ktorých podoba je inšpirovaná kmeňmi okolitých stromov. Okruh má v priemere viac ako 100 metrov a vďaka obklopeniu stromami si človek nepripadá ako na závodnom okruhu, pretože zvyšok chodníka vďaka korunám stromov takmer nevníma.

Rešpektovanie flóry a fauny bolo kľúčové pri návrhu cyklomostu ako aj pri jeho výstavbe v lese. Projekt bol realizovaný s prírodou ako spoločníkom a predstavuje logické prepojenie v boslandskom cykle života. Stromy vyrúbané pri výstavbe boli využité na postavenie odpočívadla na začiatku okruhu. Kmene naskladané na seba tiež vytvárajú miesta na posedenie. Inšpiratívny krajinársky projekt vyniká svojou prirodzenosťou a citlivosťou, s akou dopĺňa svoje okolie. Chodníky v korunách stromov sú fenoménom posledných pár rokov – cyklotrasa korunami stromov však nájdeme iba v tomto belgickom lese.