V súčasnosti je možné vybrať si z viacerých možností rôznych typov domov, ktoré si môžete kúpiť. Vaše možnosti výberu sa pohybujú od základných rodinných a viacgeneračných domov až po radové domy či bungalovy.

Pri výbere rodinného domu je dôležité prihliadať na viacero faktorov. Aktuálny trh s nehnuteľnosťami ponúka veľké množstvo domov, ktoré sú postavené podľa vzhľadu rôznych stavebných štýlov a používajú energeticky efektívne materiály a výrobky. Dôležité je rovnako nezabúdať aj na vaše osobné preferencie a to, čo od nového domu očakávate. Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom vám predstavíme niekoľko typov rodinných domov. Tie si v posledných rokoch získavajú čoraz väčšiu popularitu.

Kontajnerový dom

Kontajnerový dom je už dlhšie obdobie v priemyselnom sektore bežnou súčasťou, či už ako kontajnery na občerstvenie alebo stavebné kontajnery. Využívanie kontajnerových budov ako primárnej formy bývania v súkromnom sektore je stále relatívne nové, no naberá na obľube. Tento typ domu je postavený z niekoľkých samostatných dielov, ktoré sú vyrobené a následne dovezené na miesto určenia. Vďaka tomu je jeho stavba pomerne rýchla, časovo nenáročná a jednoduchá. Šikovný dizajn a praktické rozmery kontajnera umožňujú pohodlné a priestranné bývanie pre viacero osôb. V prípade potreby je možné dom kedykoľvek rozšíriť o nové kontajnery.

Zdroj: zenideen.com

Drevodom

Drevodom si aj na Slovensku nachádza čoraz viac priaznivcov. Je to kvôli tomu, že so sebou prináša viacero výhod. Jednou z tých najväčších je tá, že drevo má výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Steny takéhoto domu sa okrem toho skladajú z viacerých materiálov, vďaka čomu ho dopĺňajú o ďalšie vrstvy. Na izoláciu sa vo vnútri obvodových stien používa minerálna vlna alebo iné materiály. Zatepľuje sa tiež fasáda a nechýba ani izolácia stropu. Výsledkom tejto kombinácie je úspora nákladov na vykurovaní.

Zdroj: Unsplash

Bungalov

Bungalov vychádza z pomerne jednoduchej rovnice. Rovinatý pozemok a požiadavka budúcich majiteľov na jednopodlažnú stavbu s pravidelným pôdorysom, ktorá bude vynikať funkčnou vnútornou dispozíciou. Spomedzi viacerých výhod sme vybrali napríklad to, že viaceré miestnosti bungalovu majú priamy kontakt s exteriérom, pri vhodnom rozložení nosných prvkov nie je nutná stropná konštrukcia a v neposlednom rade je pre veľa ľudí výhodou absencia schodov.

Zdroj: Pinterest

Tipy na kúpu rodinného domu

  • Nezačínajte hľadať nový domov skôr, ako urobíte hĺbkovú analýzu toho, čo si môžete dovoliť minúť. Do tejto rovnice vstupuje veľa faktorov, ako napríklad náklady na uzavretie a poistenie majiteľov domov a podobne.
  • Začlenenie hypotéky do vášho finančného života sa oveľa ľahšie povie, ako urobí. Finanční poradcovia sa týmto procesom zaoberajú veľa, čo z nich robí skvelých potenciálnych poradcov, ktorých je dobré mať pri sebe v priebehu kúpy nového domu.

TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku.


Každý z typov domov, ktorý sme vám predstavili v tomto článku, je rýchlo zrealizovateľný, cenovo dostupný a zároveň ohľaduplný k životnému prostrediu. Je už len na vás, pre ktorý sa rozhodnete.