Bratislava ukrýva nejedno zajímavé miesto či stavbu. Tentokrát sme si pre vás pripravili článok o unikátnom mieste, ktorým je archeologické nálezisko z rímskych čias v Dúbravke.

V našich článkoch vás pravidelne informujeme o nových projektoch, ako je napríklad Eset Kampus, či o rekonštrukciách rôznych budov v Bratislave. Dnešný článok bude trošku iný, no o to viac zaujímavejší. Vedeli ste, že v bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa nachádzajú zakonzervované základy rímskych kúpeľov?

Rímske kúpele v Dúbravke

Pozostatky rímskych kúpeľov „Villa Rustica“ zo 4. storočia sa nachádzajú uprostred lesa, ideálny tip na príjemný a nenáročný výlet. „Miesto s výnimočnou atmosférou a zakonzervovanými základmi vidieckej usadlosti nájdete uprostred Veľkej lúky blízko fabriky Technického skla a podrobnosti vám priblíži novoosadená informačná tabuľa. Hlavnú stavbu tvoria autentické pozostatky rímskych kúpeľov, z ktorých sa zachovali dokonca aj zvyšky strešnej krytiny,“ uvádza sa na webových stránkach Bratislavského samosprávneho kraja. Základy kúpeľov sú natoľko zachované, že si tam ľahko predstavíte malé bazéniky.

Táto jedinečná a zaujimavá archeologická lokalita sa nachádza medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou, je ľahko dostupná mestskou hromadnou dopravou či autom. Neváhajte a určite niekedy toto miesto navštívte. Zažijete atmosféru antického Ríma, no stále budete v Bratislave a bude to stáť za to. Majte však na pamäti, že piknikovanie a táborenie je tam zakázané! „Dúbravská Villa Rustica je raritou nielen na Slovensku, ale aj v celom bývalom zadunajskom území. V roku 1990 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku“, uvádza sa na oficiálnych stránkach mestskej časti.

Zdroj: BSK
Zdroj: BSK

TIP: Nezabudnite nás sledovať aj na našom Facebooku, kde pravidelne pridávame novinky a zaujímavosti zo sveta architektúry, dizajnu a technológií v stavebníctve. Vďaka nám vám neujde žiadna dôležitá informácia! 


Pozrite si video, v ktorom uvidíte vizualizácie, ako kedysi tieto kúpele vyzerali.

Základy rímskych kúpeľov „Villa Rustica“ patria bezpochyby k najzaujímavejším zastávkam nášho hlavného mesta. Poznáte podobne unikátne miesta v Bratislave? Podeľte sa s vašimi tipmi pod týmto článkom.

Zdroj: bratislavskykraj.sk