Čína už neraz ohúrila svet svojimi rýchlymi a precíznymi stavebnými schopnosťami. Ich pokročilá technológia im umožňuje stavať veľmi efektívne. Tentoraz svet šokovala čínska firma Broad Group, ktorej sa za použitia 3 žeriavov a veľkého tímu pracovníkov podarilo postaviť 10 poschodovú budovu za necelých 29 hodín.

Broad Group

Broad Group je čínska spoločnosť zaoberajúca sa výrobou klimatizácii, vykurovacích prvkov a tiež aj výrobou prefabrikovaných oceľových konštrukčných prvkov. Firma má viac ako 1000 zamestnancov. Od roku 2009 sa venuje aj výrobe celých bodov, ktorých hlavným konštrukčným prvkom je oceľ. Už v roku 2015 ohúrili svet tým, že postavili 57-poschodovú budovu za necelých 19 dní. V júni 2021 sa im podarilo vyrobiť celooceľovú budovu, ktorej všetky časti boli vyrobené mimo miesta, kde je v súčasnosti umiestnená za necelých 29 hodín. Budovu nazvali The Living Building.

Zdroj: youtube.com
The Living Building

V sprievodnom videu, v ktorom zaznamenali celý priebeh výstavby spoločnosť píše, že ich cieľom je vyrábať budovy rovnako ako autá: efektívne, vo vysokej kvalite a lacno. Obytná budova The Living Building bola postavená z niekoľkých modulových jednotiek vo veľkosti klasického kontajnera. Každý modul má dĺžku štyridsať stôp, šírku osem stôp a výšku desať stôp. Vďaka tomu sa jednotlivé časti dali pohodlne doviesť na miesto stavby v kamiónoch a aj následná manipulácia s nimi bolo veľmi jednoduchá. Na mieste boli jednotlivé modulové jednotky zoskrutkované a pripojené k vodovodnými či elektrickým systémom.

Zdroj: youtube.com

Spoločnosť tvrdí, že metódy, ktoré boli pri výstavbe použitá sú tej najvyššej kvality.  Boli použité najlepšie materiály, zabezpečená bezpečnosť, priestrannosť a tepelná pohoda. Hlavným konštrukčným prvkom je špeciálna nehrdzavejúca oceľ B-Core, ktorá vraj zvládne až 100-krát väčšiu záťaž aj napriek tomu, že je až 10-krát ľahšia ako bežné oceľové konštrukčné prvky. Vo videu, ktoré spoločnosť uverejnila si môžete prečítať detailnejší opis parametrov.

Zdroj: youtube.com

Výzva do budúcnosti

Broad Group ďalej verí, že rovnaký spôsob výstavby by mohol byť použitý pre budovy až do 200 poschodí a to nielen pre obytné ale aj komerčné budovy.