Významné ocenenie World Architecture Festival (WAFX) oslavuje architektonické návrhy z celého sveta, ktoré nejakým spôsobom riešia rôzne aktuálne celosvetové problémy. 

V roku 2021 bolo v rámci WAFX  vyhlásených 12 ocenených projektov. Tie sa zaoberajú aktuálnymi problémami. Riešia napríklad pandemickú kontrolu, klimatickú krízu, starnutie obyvateľstva, sociálnu spravodlivosť či kultúrnu identitu. Je zaujímavé sledovať ako architektonické návrhy môže prispieť k riešeniu takýchto na prvý pohľad s architektúrou nijak nesúvisiacich problémov. Medzi tohtoročnými víťaznými návrhmi môžeme vidieť návrh modulárnej nemocnice na prevenciu pandémie, plávajúci ekologický kampus na ostrove Manhattan, inteligentné dopravné mesto či novú typológiu ekoturizmu na jednom z filipínskych ostrovov… Predstavíme si niektoré z projektov WAFX 2021.

Plávajúci ekologický kampus od  3deluxe – idea 50/50 

Kampus ponúka priestory na uskutočňovanie medzinárodných samitov, seminárov a vzdelávacích programov, ktoré sa zameriavajú na transformáciu nášho sveta pre lepšiu budúcnosť. Koncept 50/50 vyvinutý spoločnosťou 3deluxe hovorí o  architektúre zameranej na spoločné priestory pre ľudí aj prírodu. Základnou myšlienkou tohto architektonického konceptu je, že v budúcnosti by všetky stavebné projekty mali vrátiť prírode toľko, koľko si z nej berú. To by znamenalo, že ako kompenzácia za produkciu CO2, míňanie energie a materiálov by sa vytvorilo nové životné prostredie pre flóru a faunu (neofyty).

zdroj: archello.com

Modulová nemocnica na prevenciu epidémie COVID-19, Šanghaj od Školy architektúry a dizajnu, Čínska univerzita baníctva a technológie

Táto modulová nemocnica bola navrhnutá tak, aby sa v prípade potreby dala rýchlo a jednoducho postaviť a takisto bez problémov prepraviť, skladovať, rozšíriť, zmenšiť alebo úplne rozložiť. Cieľom návrhu bola reakcia na súčasnú pandémiu COVID-19 a potreby pre vybudovanie dočasnej nemocnice, ktorá sa bude môcť venovať riešeniu pandemickej krízy.  Nemocnica je projektom, ktorý vznikol na Čínskej univerzite baníctva a technológie.

zdroj: archdaily.com

Cagbalete Sand Clusters od Carlo Calma Consultancy Inc.

Sou Fujimoto, ktorý je tvorcom návrhu hovorí, že cieľom návrhu bolo vytvoriť novú udržateľnú typológiu pre ekoturizmus. Prioritou bolo pozdvihnutie miestnej kultúry, predovšetkým poľnohospodárstva a rybolovu. Chceli vytvoriť priestor zaujímavý nielen pre turistov ale takisto aj pre miestne obyvateľstvo. Čo sa týka tvarov, inšpiráciu čerpali z koralov pretože lokalita sa môže pochváliť bohatým morským životom a biodiverzitou. Hlavným prínosom projektu je poskytnutie priestoru pre pestovanie endemických  druhov rastlín a tiež pre chov krabov.

zdroj: https://kanto.com.ph/