Kategória Fenomény architektúry sa v súťaži CE ZA AR objavila prvý krát v roku 2019. Člen poroty architekt Štefan Polakovič vtedy túto kategóriu opísal nasledovne: „Táto kategória sleduje iné cesty a iné procesy tvorby kvalitnej architektúry, ktoré nie sú úplne bežné v porovnaní s inými kategóriami.“ Pozrime sa na to, čo nám táto kategória priniesla v roku 2021.

Hrad Uhrovec- hospodárska budova

Architekti: Martin Varga, Martin Kvitkovský, Pavol Paulíny

Hrad Uhrovec sa nachádza v Strážovských vrchoch a je dodnes najzachovalejšou hradnou ruinou na Slovensku. Komplexná obnova neskororenesančnej Hospodárskej budovy nachádzajúcej sa v areáli je veľkým míľnikom pri jeho ďalšej obnove. V rámci prestavby vznikli v budove výstavné priestory, prednášková sála či priestory na ubytovanie pre hostí a zázemie pre ďalšie práce v hradnom areáli. Zásahy sú navrhnuté tak, aby sa v čo najmenšom rozsahu zasiahlo do pôvodnej hmoty pamiatky. Okrem toho boli pri obnove využité tradičné remeselné technológie a miestnej materiály. Práve vďaka tomuto nevšednému prístupu si dielo vyslúžilo nomináciu v kategórii Fenomény architektúry.

Zdroj: Mgr. art. Peter Čintalan / Dynameet

Rodinný dom zo storočného humna

Architekti: Ing arch. Eliška Turanská

Projekt premeny storočného humna v Oravskej Veličnej bol nominovaný až v dvoch kategóriách. Porota nesmierne ocenila rozhodnutie investorov- mladej rodiny pokúsiť sa vdýchnuť nový život rodinnému dedičstvu. Tento projekt poukazuje na dôležitosť správneho zaobchádzania s historickými budovami namiesto ich demolácie. Pri návrhu architektka ponecháva pôvodnú obálku hospodárskej stavby zatiaľ čo vo vnútorných priestoroch dochádza k vytváraniu nových stavebných konštrukcií. Dôležitým aspektom návrhu je aj používanie takých materiálov, ktoré nenarušia výraz pôvodného humna. “Neodstránili sme ani jeden pôvodný prvok. Nerealizovali sme tiež žiadnu výmenu. Zvolený prístup determinoval svetlú výšku v centrálnom priestore a netypické radenie priestorov,” tvrdí architekta.

Zdroj: Ing.arch. Eliška Turanská

Súkromná základná škola Guliver

Architekti: Richard Murgaš, Martin Lepej, Lukáš Cesnak

Projekt Súkromná základná škola Guliver nadviazala na kvality materskej školy Guliver, ktorá v roku 2016 získala 2 významné ocenenia. Zložitý priemyselný areál na okraji mesta bol premenený na obrovské športovisko s jednoduchou blokovou stavbou školy. Predovšetkým kontakt s exteriérom, tienenie objektu a dômyselné riešenie interiéru vnieslo do projektu nesmierne kvality, ktoré ocenila aj porota. Z tohto pohľadu ide o najvýraznejšiu architektonickú intervenciu v oblasti objektov pre základné školstvo  v posledných desaťročiach na Slovensku.

Zdroj: Tomáš Manina 

Obnova a adaptácia secesnej vily v Tatrách

Architekti: Juraj Hermann, Beáta Hermannová, Viera Hajasová

Vila Lavína bola postavená v roku 1902. Na rozdiel od ostatných objektov, postavených v tomto období vo Vysokých Tatrách, sa na vile prejavila secesia v plnej miere, nielen v detailoch.  Pri obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky architekti zvolili značne citlivý prístup. Snažili sa zachrániť a zrepasovať najviac čo sa dalo a to tradičnými stavebnými postupmi a pôvodnými materiálmi. Komentár poroty: „Obnovená vila Lavína v Novom Smokovci dokazuje, že je možné adaptovať historickú vilu na plnohodnotnú funkciu so súčasnými nárokmi. Podarilo sa tak zvrátiť dezolátny stav domu, ktorý roky chátral aj napriek tomu, že je národnou kultúrnou pamiatkou.“

Zdroj: Tomáš Hyben